Çankırı Tarihi

Bu güne kadar yaygın ve kayda değer biçimde bilimsel kazıların yapılmamasına rağmen,çevrede bulunan tümülüs ve höyüklerdeki yüzeysel buluntular Çankırı’daki Neolitik devirden ( M.Ö.7000.5000) Bu yana kesintisiz bir yerleşimin varlığını ortaya koymaktadır.

Eski tunç devrine (M.Ö.3000.2000) ait yerleşimlerde bütün bölgede Arkeoloji litaratürüne inandık olarak geçen höyükte ortaya çıkartılan Hitit eserleri ve burada bulunan Hitit vazosu ile çivi yazılı (BAĞIŞ BELGESİ) Çankırı’daki Hitit dönemi yerleşimlerinin varlığını açıkça sergilemektedir (M.Ö.2000.3000.). M.Ö.1000.3000. yılları arasında Çankırı önce Frigler’in sonra Kimmerlerin daha sonra Perslerin hakimiyetine girmiştir.Ancak bu hakimiyet Büyük İskender’in M.Ö.330. yılında Anadoluyu fethetmesiyle son bulmuştur. M.Ö. 1.yüzyıldan itibaren Anadolu’nun Roma hakimiyetine geçmesiyle birlikte Çankırı Germanikopolis adı ile bilinen önemli bir merkez olmuştur. Bu dönemde Ilgaz (Olgasoya) ve Çerkeş (Antinopolis) de yerleşim merkezleri arasında yer almıştır.İl Bizans döneminde de hırıstiyanlığın ilgi odağı olmaya devam etmiştir. Anadolu’ya hakimiyet konusunda Selçuklular ile bizans arasında yapılan Malazgirt meydan muharebesi (26.ağustos1071) Selçukluların zaferiyle sonuçlanınca Türk’ler bizans direncini kırmışlar ve Anadoluya yerleşmeye başlamışlardır.

1074 yılında Büyük Selçuklu hükümdarı Sultan Alparslan’ın komutanlarından Emir Karatekin Bey tarafından fethedilen Çankırı günümüze kadar Türk yurdu olarak kalmıştır. Bizans döneminde Germanikopolis ve Gangra, daha sonra Kengri olarak adlandırılan il Cumhuriyet döneminde Çankırı adını almıştı